zondag, november 20, 2005

Blad van Natuurmonumenten al gelezen?

L.S.
Graag attendeer ik u op de volgende onvolkomenheid in een reclame uiting zoals ik die aantrof op pag. 16 in het blad van de Vereniging Natuurmonumenten (nr. 4, 2005).
Op de schitterende foto figureren 2 dieren, een klapekster en een kikker, beide inheemse dieren die onze bescherming beslist nodig hebben om te kunnen overleven. Het lijkt alsof ze in een prettige onderlinge verstandhouding verkeren, maar niets daarvan. De klapekster heeft de kikker gevangen en op een doorn gespietst. Mannetjes klapeksters adverteren op deze manier hun capaciteiten als echtgenoot en vader, als kostwinner dus.
In de paartijd doen veel mannen en mannetjes namelijk niet anders dan zich uitsloven om flinker en sterker te lijken dan de hun seksegenoten en in de smaak te vallen bij de vrouwen en vrouwtjes. Door een uitbundig verenkleed en andere ornamenten, zoals bij voorbeeld weelderige manen, een groot gewei of hoorns, zang, dans of zelfs het aanbieden van voedsel proberen ze de andere sekse duidelijk te maken: ‘kies vooral mij en niet voor die sukkels’. Vrouwtjes houden zich doorgaans rustig en zijn meestal minder kleurig en uitbundig.
Wat dat betreft is de mens bijzonder omdat bij ons beide seksen zich ‘sieren’ met bijzondere kapsels, piercings en merkkleding. In disco’s zijn meisjes vaak nog actiever dan jongens, maar een … (eerste?) cola, frietje, of zelfs een etentje, komt meestal weer van de jongen; mogelijk in de hoop dat zij de rest van haar leven voor hem kookt…
Verleiden met voedsel is ook bekend in het dierenrijk. Zo slooft het mannetje renkoekoek uit de woestijnen van Noord en Midden Amerika zich uit om zijn favoriete wijfje in te palmen met een hagedisje of insect en verzamelt de mannelijke dwergchimpansee lekkernijen om de prinses van zijn dromen tot paring te bewegen. Onze inheemse klapekster uit uw advertentie adverteert zijn geschiktheid als partner met muizen, insecten en kikkers geprikt op doorns.
De begeleidende tekst in reuzenletters boven de foto ‘U een kans – Zij een kans’ zet de lezer echter op het verkeerde been. Als zij duidt op meervoud en op de kikker én de klapekster slaat, is de eerste – hier gespietst op een doorn - bepaald kansloos. Niet voor niets heet de vogel in het Duits: Raubwürger. Zij slaat vermoedelijk ook niet op de vogel want het zijn doorgaans de mannetjes klapekster die in een dergelijke pose worden aangetroffen.
Maar waar het natuurlijk allemaal om draait is duidelijk: mannetjes moeten altijd maar weer laten zien dat ze in staat zijn een vrouwtje met jongen te ‘onderhouden’.